Timo Vuorensola: Iron Sky -elokuvaa ei olisi ilman veikkausvoittovaroja

15.03.2012
Moon Cast MO

Iron Sky -elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola aloitti Iron Skyn suunnittelun ja rahoituksen hankkimisen kuusi vuotta sitten. Aivan hetkessä rahahanat eivät auenneet.

- Projektin on oltava tarpeeksi uskottava, jotta sille voi saada rahoitusta. Haasteena on se, että alussa ei ole muuta kuin väite siitä, että voin tehdä tästä elokuvasta hyvän, Vuorensola sanoo.

Iron Skyn tekeminen maksoi 7,5 miljoonaa euroa - se on Suomen elokuvahistorian kallein tuotanto. Suomen elokuvasäätiö myönsi elokuvalle 800 000 euron tuotantotuen. Elokuvasäätiön tuki kotimaisille elokuville tulee kokonaan Veikkauksen tuotosta. Tänä vuonna Veikkauksen pelien tuotosta 28,5 miljoonaa euroa ohjautuu kotimaiselle elokuvalle.

- Elokuvatuotannoissa kaiken rahoituksen perustana on se, että oman maan elokuvasäätiö lähtee tukemaan elokuvaa. Se osoittaa, että uskoa projektiin riittää. Jos oman maan elokuvasäätiö ei anna tukea, herättää se muissa rahoittajaehdokkaissa epäilyksiä. Iron Skyta ei olisi pystytty tekemään ilman Elokuvasäätiön tukea, Vuorensola korostaa.

Alkupääomansa Iron Sky sai poikkeuksellisesti sitoutuneelta faniyhteisöltä, joka oli halukas osallistumaan projektin rahoitukseen. Kun tuotantoryhmä oli saatu kasaan fanilahjoitusten avulla, Iron Sky -idealla lähestyttiin Elokuvasäätiötä. Myöhemmin mukaan tuli myös yritysyhteistyötä.

- Rahoituksen saaminen yrityksiltä on vaikeampaa kuin aluksi ajattelisi. Elämme taloudellisesti vaikeita aikoja, ja yritykset haluavat saada rahoilleen vastinetta. Vaikka tuotantoryhmä olisikin valmis sitoutumaan yhteistyöhön, on sen oikean hyödyntämistavan löytäminen tärkeää, Vuorensola huomauttaa.

Faniyhteisö oli mukana elokuvan lisäksi myös esimerkiksi Veikkauksen Iron Sky -nettiarvan suunnittelussa. Peliä kehitettiin yhteisöltä saatujen ideoiden ja kommenttien avulla. Helmikuussa julkaistussa arvassa pelaajan tehtävänä on puolustaa Maata torjumalla kuunatsien sitä kohti linkoamia kuukiviä. Iron Sky -faniyhteisö on osallistunut myös muun muassa Finnkinon elokuvateattereihin ilmestyneiden Iron Sky -popcornastioiden toteuttamiseen.

 

Kuva: Mika Orasmaa / Blind Spot Pictures.

Lähetä kommenttisi

Kommentit

Kukaan ei ole kommentoinut tätä sivua.

Tämän sivun kommenttejen RSS-lähde | Kaikkien kommenttien RSS-syöte

Copyright by: SEK
Yhteistyössä: